Totul despre lavandă
PLANTA DE LAVANDĂ
Lavanda, lavandula sau, cum de cele mai multe ori este denumită la noi, levănțica este o plantă ce face parte din familia Lamiaceae, originară din nord-esstul Africii. Aceasta crește atât în sălbăticie, cât și în culturi organizate și este utilizată sub diverse forme de la ceaiuri și uleiuri până la produse cosmetice.
Lavanda DEX
Conform DEX lavanda este o plantă erbacee, cu flori albastre, plăcut mirositoare, folosită în medicină și industria parfumurilor; denumită popular levănțică. De asemenea, cuvântul lavandă face referire și la parfumul extras din această plantă.
Florile de levănțică sunt părțile plantei ce sunt utilizate în scopuri terapeutice, iar aroma respectivei plante, ce o face atât de populară pentru industria cosmetic și de parfumerie, este obșinută din uleiurile volatile extrase din inflorescențe.
Lavanda Wikipedia
Mai multe informații despre specii și varietăți, caractere morfologice și fiziologice despre planta de lavandă puteți afla și de pe pagina Wikipedia dedicată acesteia.
Uleiul de lavandă are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii, ce pot ajuta la vindecarea arsurilor minore și a mușcăturilor de insecte. Cercetările sugerează că poate fi util pentru tratarea anxietății, insomniei, depresiei și neliniștilor.
Unele studii sugerează că consumul de levănțică sub formă de ceai poate ajuta în probleme digestive, cum ar fi vărsăturile, greața, gazele intestinale sau balonarea. Pe lângă faptul că ajută la problemele digestive, este folosită pentru a ajuta la ameliorarea durerii de durerile de cap, entorse, dureri de dinți și dureri. Poate fi folosit și pentru a preveni căderea părului.
Reducerea anxietății și stresului
Studii de specialitate publicate în Jurnalul Internațional de Psihiatrie și Practică Clinică demonstrează beneficiile aduse de silexan – un preparat din ulei de lavandă disponibil sub forme de capsule, în ameliorarea diferitelor tulburări de anxietate.
Cercetătorii arată, de asemenea, că uleiul din această plantă poate fi utilizat cu succes în reducerea anxietății pacienților dentari anxioși. Aceștia au măsurat nivelul de anxietate dentară a 340 de pacienți adulți în timpul petrecut în sala de așteptare a medicului dentist. Jumătate dintre pacienți au fost expuși la parfum de lavandă, în timp ce cealaltă jumătate nu au fost.
Echipa a descoperit că cei expuși la mirosul de levănțică au raportat niveluri mai mici de anxietate în comparație cu ceilalți pacienți. Efectul calmant al lavandei a fost prezent indiferent de tipul de programare dentară.
- Vindecarea rănilor, arsurilor, acneei
Lavanda este recomandată pentru îngrijirea tuturor tipurilor de piele, datorită proprietăților sale antiseptice și antiinflamatorii, precum și celor calmante și antifungice. Aceasta poate fi utilizată cu succes în amelioararea vânătăilor, arsurilor, acneei și psoriazisului.
Totodată, eficiența lavandei este dovedită și în tratamentul bolilor infecțioase ale pielii precum varicela sau infecțiile cauzate de diverse ciuperci. Levănțica calmează pielea și o ajută să se regenereze, fapt ce o face benefică și în cazul înțepăturilor de insecte.
Stimularea creșterii părului
Această plantă este posibil eficientă în tratarea areopului de alopecie. Aceasta este o condiție în care părul se pierde din unele sau toate zonele corpului. Cercetările din 1998 arată că aceasta poate stimula creșterea părului cu până la 44% după 7 luni de tratament.
Într-un studiu mai recent, cercetătorii au descoperit că aplicarea uleiului de lavandă pe spatele șoarecilor a contribuit la promovarea creșterii părului pe parcursul a 4 săptămâni.Ameliorarea simptomelor emoționale premenstruale
Cercetătorii au studiat, de asemenea, dacă levănțica ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor emoționale premenstruale. Multe femei se confruntă cu o serie de simptome în faza premenstruală, cunoscute în mod obișnuit sub numele de sindrom premenstrual (PMS). Chiar dacă PMS este frecvent, nu este recunoscut nicun tratament universal ca fiind eficient. Drept urmare, multe femei apelează la terapii alternative, cum ar fi aromaterapia.
Studiile au concluzionat că aromaterapia lavandei ar putea atenua simptomele emoționale premenstruale. Parfumul acestei plante calmează și liniștește spiritual și ajută la regăsirea echilibrului emotional.
Calmarea problemelor digestive
Uleiul de lavandă are proprietăți calmante și liniștitoare ce induc un sentiment de liniște și pace pentru a reduce anxietatea cauzată de problemele digestive. Când câteva picături sunt masate pe stomac, pacienții beneficiază de ușurarea de crampele stomacului și de inflamații.
Totodată, câteva picături de ulei de lavandă adăugate într-o cană cu apă sau ceaiul de lavandă pot fi folositoare în remedierea digestiei dificile și dureroase, diminuarea flatulenței, indigestiei, stării de greață și a senzației de vomă.
În cele mai multe cazuri, planta poate fi administrată oral sub formă de ceai, fapt ce o face să nu aibă calorii, dacă nu se adaugă zahăr.
Lavanda este de asemenea o planta comestibila. Datorita gustului sau intens aromat poate fi utilizata in prepararea ceaiurilor, sau, in cantitati mici, ca aromatizant in produse de patiserie si alte preparate (in diverse sosuri, salate, la friptura de vita, somon la gratar, friptura de pui etc).
Exista multe beneficii ale consumului de lavanda, aceasta planta avand o doza considerabila de vitamine si minerale.
Calorii si grasimi
A include lavanda in alimentatie presupune a consuma o planta saraca in calorii si grasimi si cu o aroma florala placuta. Fiecare 100 gr. de lavanda introduce 49 de calorii in dieta, precum si 1 gr. de grasime.
Vitamina A
O “portie” de lavanda contine 287 de unitati de vitamina A, dintr-un total de 5.000 de unitati necesare organismului zilnic. Vitamina A continuta in acest aliment floral este benefica pentru sanatatea ochilor. Ea previne aparitia cataractei si a degenerarii oculare provocate de inaintarea in varsta, precum si orbirea, uscaciunea ochilor si infectiile. De asemenea, mentine sanatatea pielii si a membranelor mucoase.
Calciu
Lavanda mai contine 215 mg de calciu la o portie de 100 de grame. Ca si regula generala, organismul necesita 1.000 de mg/zi din acest mineral, desi, pe masura ce imbatranim, doza necesara creste la 1.200 mg sau mai mult. Calciul din lavanda sporeste rezistenta oaselor, prevenind in felul acesta osteoporoza. Poate fi un bun adjuvant al simptomelor asociate cu sindromul premenstrual, conform studiilor Universitatii medicale americane din Maryland.
Fier
Consumul de lavanda sporeste doza de fier din organism. O “portie” contine 2 mg de fier, ceea ce inseamna o treime din doza zilnica recomandata. Fierul ajuta la producerea hemoglobinei sanguine. Fara cantitati adecvate de fier in dieta, se poate dezvolta anemia, o afectiune ale carei simptome sunt oboseala si slabiciunea.
Respectiva plantă poate provoca somnolență și amorțeală. Medicamentele care provoacă somnolență se numesc sedative, iar a lua lavandă împreună cu medicamente sedative poate provoca prea multă somnolență.
Unele medicamente sedative includ amobarbital (Amytal), butabarbital (Butisol), mefobarbital (Mebaral), pentobarbital (Nembutal), fenobarbital (Luminal), secobarbital (Seconal) și altele.
De asemenea, levănțica ar putea încetini sistemul nervos central. Dacă este utilizat în combinație cu anestezia și alte medicamente administrate în timpul și după operație, ar putea încetini prea mult sistemul nervos central. Nu mai folosiți levănțică cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată.
Femeile insarcinate si care alapteaza nu trebuie sa urmeze tratamente curative cu levantica.
Preparatele cu flori de lavanda nu ar trebui utilizate concomitent cu medicamentele antidepresive si sedative. Pacientii alergici la levantica pot suferi de reactii alergice cutanate.
Lavanda are numeroase întrebuințări.
Aceasta poate fi folosită astfel:
- Ceai de lavandă – substanțele active din ceai pot ajuta la ameliorarea indigestiei și a durerilor de cap, în timp ce contribuie la inducerea unei stări de relaxare. Te poți bucura de aroma ceaiului de lavandă prin infuzarea plantelor în apă fierbinte, împreună cu câteva lingurițe de miere.
- Ulei esential de lavandă – acesta are proprietăți antibacteriene și a fost folosit, de-a lungul timpului, pentru vindecarea rănilor, sănătatea sistemului digestiv, pentru a îmbunătăți funcția cognitivă, dar și pentru a reduce durerile de cap, anxietatea și stresul.
- Săpun de lavandă – acesta este benefic pentru sănătatea pielii și pentru a reduce iritațiile cutanate. În plus, săpunul de lavandă îți va lăsa pielea catifelată.
- Parfum de lavandă – deși unele persoane nu agreează parfumul de lavandă, deoarece îl asociază cu cel de naftalină, aceasta este extrem de versatilă, fiind folosită în industria parfumurilor.
- Tinctură de lavandă – aceasta este obținută prin presarea la rece a lavandei, fiind o soluție hidroalcoolică. Tinctura de lavandă poate fi folosită în masaj, pentru combaterea spasmelor și a durerilor, dar și pentru relaxarea și detoxifierea organismului.
- Miere de lavandă – aceasta poate fi obținută prin polenizarea plantelor de către albine, iar mierea pură de lavandă se găsește în regiunile unde florile sunt de calitate; totodată, se mai poate obține și miere infuzată, prin încălzirea mierii clasice cu flori de lavandă, pentru a obține acel gust specific.
Levănțica poate fi folosită sub formă de ceaiuri, uleiuri, dar poate fi regăsită și în diferite produse cosmetice sau de curățenie.
Picăturile de ulei de lavandă pot fi adăugate într-o cană cu apă și apoi consumate pentru ameliorarea crampelor sau problemelor digestive, pe când utilizarea acestora în aromaterapie reduce anxietatea.
Lavanda este o plantă medicinală ce este utilizată încă din cele mai vechi timpuri datorită proprietăților sale calmante dar și celor antiinflamatorii.
Lavandia îți asigură o gamă variată de produse din levănțică pentru a te bucura din plin de beneficiile și proprietățile acesteia:
- aici găsești ulei esențial de lavandă;
- aici găsești apă florală de lavandă;
- aici găsești săculeț cu flori de lavandă;
Lavanda este o plantă versatilă, ce este ușor de integrat în multe aspecte din viața noastră cu scopul de a ameliora un spectru larg de afecțiuni ale corpului și ale minții. Fie că vorbim de anxietate, de probleme digestive sau ale pielii, aceasta este un atuu în tratamentul acestor probleme.
Descoperă mai multe articole despre nutriție, plante medicinale, curățenia casei tale, îngrijirea personală și superalimente pe blogul Lavandia.